Norwegian Wood

Tran Anh Hung tar sig an Haruki Murakamis roman Norwegian Wood och formar den med känslig hand till en vemodigt svärtad kärlekshistoria, lika vacker som smärtsam.

Vi befinner oss i slutet av 1960-talet. Studenter över hela världen revolterar mot det borgerliga etablissemanget, något som går unge Watanabe helt förbi. Han är uppslukad av sin första kärlek, den vackra och inåtvända Naoko, och ett gemensamt, tragiskt minne. Men när den utåtriktade Midori marscherar in i Watanbes liv tvingas han att välja – att stanna i det förflutna eller att släppa taget och gå vidare. Allt till tonerna av Beatles sång Norwegian Wood.Förlagan till filmen är skriven av den alltid nobelpristippade författaren Haruki Murakami och gavs ut 1987. Sedan dess har romanen Norwegian Wood översatts till 33 språk och anses av många vara ett av Murakamis allra främsta verk.

”Detta är en kärlekshistoria. Jag vet att det är ett gammaldags sätt att beskriva en berättelse på, men jag kan inte hitta några andra mer passande ord ”.
– Haruki Murakami om sin roman Norwegian Wood
.

TriArt tycker: Tran Anh Hungs stillsamma filmspråk fångar skickligt känslan från romanen, vilket resulterat i en av de senaste årens vackraste filmupplevelser.

 

Norwegian Wood

Titel Norwegian Wood

Originaltitel Noruwei no mori

År 2010

Längd 133 min

Länder Japan

Undertexter Svenska

Språk Japanska

Regissör Tran Anh Hung

Skådespelare Rinko Kikuchi, Kenichi Matsuyama, Kiko Mizuhara mfl

Relaterade: