Önsketrädet

Önsketrädet är den mest excentriska av filmerna i Tengiz Abuladzes berömda trilogi och på många sätt också den vackraste.

OBS! Endast engelsk textning

Marita kommer till en liten by för att bo med sina släktingar. Hon förälskar sig i den fattige Gedja men hennes släktingar har bestämt sig att hon ska gifta sig rikt …

Önsketrädet är en film om människor som har en dröm. Varje person har sina egna ideal. En dyrkar himlen, en annan jorden, någon idoliserar kroppen och andra hyllar anden. Några förstör kroppen, andra själen …” – Tengiz Abuladze

Tengiz Abuladze (1924 – 1994) utbildade sig på VGIK i Moskva där han bland andra hade Sergei Yutkevich som lärare. Efter utbildningen återvände han till Georgien vars kultur och historia är en stor influens i hans filmer. Hans mest berömda bidrag till filmhistorien är trilogin Bönen, Önsketrädet och Botgöring. Den sistnämnda var förbjuden i Sovjetunionen under flera år.  Under Gorbatjovs styre släpptes till sist filmen och blev snabbt ett flaggskepp för hela Glasnost-rörelsen.

TriArt tycker: Abuladze tar ut svängarna rejält och bjuder ett minst sagt färgstarkt persongalleri i en av filmhistoriens mest poetiska kärlekshistorier.

Önsketrädet

Titel Önsketrädet

Originaltitel Natvris che

År 1978

Längd 143 min

Länder USSR (Georgien)

Undertexter Svenska

Språk Georgiska

Regissör Tengiz Abuladze

Skådespelare Lika Kavtaradze, Soso Dzacvliani, Zaza Kolelisjvili

Relaterade: