Ont blod

Ont blod är Leos Carax andra långfilm som kom två år efter debuten - Boy meets girl. Om den var ett utkast, en skiss med visuella nymodigheter, så är Ont blod en förfinad och mogen film. Carax anspelar på klassisk film noir men ger oss samtidigt ett visuellt och personligt äventyr som fortfarande är en helt unik upplevelse.

Paris någon gång i en nära framtid. Två professionella tjuvar planerar av skuldskäl att stjäla och sedan sälja ett vaccin mot den sjukdom som härjar och dödar de som älskar med varandra utan känslor. Den yngre Alex (samma Alex som i Boy meets girl) anlitas för att utföra brotten. Han har just gjort slut med Lise och blir förälskad i en av de äldre tjuvarnas älskarinnor - Anna (Juliette Binoche).  Plötsligt har Alex två kvinnor efter sig, samtidigt som han ska utföra den stora kuppen.

Leos Carax (f 1960 och heter egentligen Alexandre Oscar Dupont) började som kortfilmsregissör och filmkritiker på 70-talet. Hans debut Boy meets girl från 1984 blev symbolen för en ny fransk filmgeneration. 1986 kom Ont blod med en viss Juliette Binoche i huvudrollen. Carax kommersiella genombrott blev De älskande på Pont-Neuf. Inspelningen var dock komplicerad och omöjliggjorde för Carax att göra film på många år. Hans comeback Pola X 1999 sågades av kritikerna och publiken svek. Hans första film på många år Holy Motors (med bland andra Kylie Minogue, Eva Mendes och Denis Lavant i huvudrollerna) hade världspremiär 2012.

TriArt tycker: Ont blod är en komprimerad kanonad av visuella och formmässiga infall. Efter sin debutfilm har Carax växt och mognat, han berättar sin science fictioninspirerade gangsterhistoria med pregnans och formar sina karaktärer med stor säkerhet. Allt signerat av en modern mästare! 

Ont blod

Titel Ont blod

Originaltitel Mauvais sang

År 1986

Längd 125 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Leos Carax

Skådespelare Denis Lavant, Juliette Binoche, Michel Piccoli, Julie Delpy

Relaterade: