Oxen

Några av svensk films största begåvningar strålar samman i Oscarnominerade Oxen.

OBS! Ej textad

Under svältåren i Småland slår en torpare ihjäl en oxe för att livnära sin familj. När han sedan försöker sälja skinnet blir han anklagad av prästen, erkänner och döms hårt ...

Sven Nykvist (f. 1922) anses vara en av filmhistoriens absolut främsta filmfotografer. Han filmade 24 filmer med Ingmar Bergman, men har även arbetat med regissörer som Woody Allen, Philip Kaufman, Roman Polanski, Andrej Tarkovskij, Jan Troell, Lasse Hallström och Nora Ephron. Han har belönats med två Oscar, för Viskningar och rop och Fanny och Alexander. Hans debutfilm som fotograf var den klassiska Barnen från Frostmofjället.

TriArt tycker: I sin sista film som regissör plockar Sven Nykvist upp en sann historia från sina födelsetrakter och berättar den i bistert vackra bilder. Att styrkan ligger i fotot snarare än dialogen är inte helt oväntat. Och kanske en förklaring till att filmen floppade på hemmaplan men gick desto bättre internationellt. En hedersam Oscarnominering lindrade förmodligen de värsta såren från de svenska kritikernas lite orättvist hårda framfart.

Oxen

Titel Oxen

Originaltitel Oxen

År 1991

Längd 92 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Sven Nykvist

Skådespelare Stellan Skarsgård, Max von Sydow, Ewa Fröling, Liv Ullman

Producenter Jean Doumanian

Manus Lasse Summanen, Sven Nykvist