Palme

Med en till synes oändlig källa av arkivmaterial i ryggen har Kristina Lindström och Maud Nycander skapat en film som inte bara handlar om Sveriges mest färgstarka statsman utan som också speglar en samhällsutveckling som är nästan lika fascinerande.

Olof Palme kommer alltid att bli mest ihågkommen för sin våldsamma död. Något som Maud Nycander och Kristina Lindström vill nyansera. I sin film försöker de ta reda på vem mannen bakom politikern och myten Palme egentligen var. Resultatet blir ett porträtt av en komplex människa och en spegling av ett samhälle som idag känns väldigt avlägset och frånvarande.   

Kristina Lindström (f. 1957) har en journalistisk bakgrund på bland annat Dagens Nyheter, Sveriges Radio och Sveriges Television. Som chef för kulturredaktionen var hon med och initierade program som Kulturnyheterna, Kobra, Värsta språket och Babel. Maud Nycander (f. 1960) debuterade som dokumentärfilmare 1998 med kortfilmen Välkommen till förorten om livet i Fittja. Hennes första längre film var Huvet i hissen 2002 som sedan har följts av en rad dokumentärer, bland annat den uppmärksammade Nunnan 2007 och Fotografen från Riga 2009.

TriArt tycker: Ett omistligt tidsdokument och personporträtt fyllt av klipp som väcker en hel del blandade känslor om hur Sverige har förändrats på bara 30 år. Och oavsett var man står politiskt så kan man nog vara överens om att den verbala glöden i den politiska debatten var bättre förr.

 

Palme

Titel Palme

Originaltitel Palme

År 2012

Längd 103 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissörer Kristina Lindström, Maud Nycander

Medverkande Ingmar Bergman, Fidel Castro, Tage Erlander

Relaterade: