Paradis: Hopp

Ulrich Seidl avrundar sin Paradis-trilogi med dotterns historia. Samtidigt som mamman söker kärleken i Kenya och mostern missionerar i grannskapet så upplever 13-åriga Melanie sin första förälskelse – en nästan 40 år äldre läkare.

När modern söker kärleken i Kenya och mostern ägnar all sin tid åt att frälsa sin medmänniskor så skickas den överviktiga Melanie till ett bantningsläger. Träningsrutinerna är hårda, men det som verkligen får Melanies hjärta att öka takten är lägrets läkare. En nästan 40 år äldre herre som inte riktigt vet hur han ska hantera de trevande inviterna från tonåringen.

Österrikaren Ulrich Seidl (f. 1952) antogs till Filmakademien i Wien 1978 där han gjorde sin första dokumentär 1980. Efter den kontroversiella Der Ball som var en satirisk betraktelse över en examensfest tvingades han att lämna skolan. 1990 presenterade han den långa dokumentären Good News. Under 90-talet gjorde han sedan sju dokumentärfilmer innan han 2001 gjorde första spelfilm – Hunddagar. Paradis- Kärlek är den första delen av en trilogi där de andra delarna är Paradis – Tro och Paradis: Hopp

TriArt tycker: En värdig avslutning på Seidls mästerliga trilogi. Skärpan eller Seidls mörka humor är intakt.  Som vanligt finns det många bottnar och Seidl är inte rädd för att tvinga publiken konfrontera sig själva. Men frågan är om han har varit så här ömsint förut?

 

Paradis: Hopp

Titel Paradis: Hopp

Originaltitel Paradies: Hoffnung

År 2013

Längd 104 min

Länder Österrike

Språk Tyska

Regissör Ulrich Seidl

Skådespelare Melanie Lenz, Verene Lehbauer, Joseph Lorenz

Relaterade: