Paranoid Park

Gus van Sant drar ner på tempot men behåller kraften i sin version av Blake Nelsons roman Paranoid Park. Med små nyanser skapar han ett oväntat uttrycksfullt porträtt av den inåtvände och tystlåtne skejtaren Alex.

Alex är 16 år och rycker på axlarna åt det mesta som händer runt omkring honom, vare sig det handlar om föräldrarnas skilsmässa eller flickvännens intima närmanden. I ett försök att hitta lite spänning följer han med en kompis och tjuvåker utanpå tågvagnar. En vakt dyker upp, försöker hindra dem och en tragisk olycka är ett faktum. Chockade tvingas de två tonåringarna ta in konsekvenserna av vad som hänt. Alex vågar inte berätta hur det gick till, ingen kommer ju ändå att tro honom. För att hantera sina känslor skriver han ned allt i en bok som han inte tänker.

Det har gått över trettio år sedan Gus van Sant erövrade indie-världen med debuten Mala Noche. Sedan dess har han hoppat friskt mellan olika stilar, allt ifrån mainstreamrullar som Will Hunting och Vem är Forrester? till kritikerfavoriter som På drift mot Idaho och Elephant med det märkliga ruta-för-ruta-experimentet Psycho däremellan. I Paranoid park rör han sig vant i indiefilmens vackraste utkanter.

TriArt tycker: Lågmält och snyggt av en Gus van Sant i sin allra bästa form.

Paranoid Park

Titel Paranoid Park

Originaltitel Paranoid Park

År 2007

Längd 83 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Gus van Sant

Skådespelare Gabe Nevins, Daniel Liu, Taylor Momsen

Relaterade: