Paulina

Kraftfullt om ideal och verklighet

Paulina har en lovande advokatkarriär i Buenos Aires, men väljer istället att ta ett jobb som lärare i en fattig by på landet. Hon vill göra skillnad och driven av höga ideal och förhoppningar tar hon itu med arbetet. Men hennes nya elever är ointresserade och vill hellre smita från lektionen än delta i filosofiska diskussioner. En sen kväll blir Paulina brutalt överfallen och våldtagen av en grupp unga män. Trots omgivningens protester återvänder hon så snabbt hon kan till skolan. Men det är svårt att inte se annorlunda på de unga männen som sitter framför henne i klassrummet.
 
Santiago Mitre (f. 1980) skrev manus till Leonera (20018) och Carancho (2010) innan han  regidebuterade med The Student (2011) som, bland mycket annat, vann jurypriset i Locarno. Hans andra långfilm Paulina (2015) premiärvisades i La Semaine de la Critique i Cannes där den vann Nespressos stora pris.

TriArt tycker: Välspelat och smart drama fyllt av både spänning och eftertanke. Paulina är precis som sin huvudperson en film som envist går mot strömmen och gör som den vill. De underliggande orsakerna är upp till oss att se men inte nödvändigtvis förstå eller hålla med om.

Paulina

Titel Paulina

Originaltitel La patota

År 2015

Längd 103 min

Länder Argentina

Undertexter Svenska

Språk Spanska

Regissör Santiago Mitre

Skådespelare Dolores Fonzi, Oscar Martinez, Esteban Lamothe

Manus Mariano Llinas, Santiago Mitres

Relaterade: