Pelle Svanslös

Den klassiska filmversionen av Gösta Knutssons försynte katthjälte!

Obs! Ej textad

I en lagård långt ute på landet föddes en gång fem kattungar, varav en saknade svans. Förmannen på gården räddade den lille krabaten genom att gömma honom i en bil som tillhörde en av sommargästerna. Så gissa om familjen blev häpen när kattungen tittade fram ur en korg! Barnen tiggde och bad om att få behålla den, och till sist gav föräldrarna med sig. Det var så Pelle Svanslös inledde sitt nya spännande liv i den stora staden ...

Stig Lasseby (1925 - 1996) var en tongivande regissör inom svensk animation. Efter en rad animerade beställningsfilmer producerade han TV-serien Agaton Sax och bröderna Max (1972). 1976 tog han sin hjälte vidare i Sveriges allra första helt animerade långfilm - Agaton Sax och Byköpings gästabud. 1981 kom det som skulle bli hans största framgång Pelle Svanslös (1981) som han följde upp med Pelle Svanslös i Amerikatt (1985). Lasseby startade tidigt en animationsutbildning i Eksjö som 1996 utvecklades till den första svenska animationsutbildningen på högskolenivå.

TriArt tycker: Lassebys animation är lika effektiv som uttrycksfull. Ernst-Hugo Järegård sticker ut mest (så klart) och har satt normen för hur den elaka katten Måns skildrats både på film och teater. Ett fantasifyllt familjeäventyr som stått emot tidens tand med den äran.

Pelle Svanslös

Titel Pelle Svanslös

Originaltitel Pelle Svanslös

År 1981

Längd 81 min

Länder Svenska

Språk Svenska

Regissör Stig Lasseby

Skådespelare Ernst-Hugo Järegård, Ewa Fröling

Manus Leif Krantz

Relaterade: