Pensionat Paradiset

Pilsnerfilmens kronjuvel – Pensionat Paradiset – sågades brutalt av kritikerna och blev snabbt slagträ i en infekterad skräpfilmsdebatt. Men publiken gillade vad de såg och strömmade till biograferna.

Thor Modéen, Julia Caesar, Hjördis Gille med flera av dåtidens populäraste skådespelare i ett löst sammansatt lustspel som utspelar sig kring ett skärgårdspensionat. En munter mix av förväxlingar, hö-hö-skämt, sol-och-vårande och en racertävling.

Weyler Hildebrand (1890 - 1944) hann med att arbeta som springpojke, målare, affärsman, vissångare och delta i valfångst vid Spetsbergen innan han började tjäna extrapengar som statist i 1910-talets framväxande stumfilmsproduktion. Från 1927 arbetade han med beställningsfilmer åt SF innan han började regissera själv. Från 1932 till sin död regisserade han 24 spelfilmer och skrev manus till 30. Mest känd av dessa är förmodligen Pensionat Paradiset, Landstormens lilla Lotta och operetten Löjtnantshjärtan.

TriArt tycker: I DN:s numera klassiska premiär-recension kunde man läsa ”vill ni en gång gå och se ett verkligt koncentrat av svensk tarvlighet och enfald, vill ni se de allra sämsta sidorna i svenskt lynne utlämnade till beskådande, vill ni riktigt ordentligt skämmas över en svensk produkt, då ska ni gå på Skandia någon kväll i veckan och se Pensionat Paradiset, ni kommer inte att bli besviken!”. De flesta är väl numera överens om att riktigt så illa är det inte. Pensionat Paradiset är ett ganska oskyldigt stycke filmfars kryddad med grovhuggen humor och gott humör. 

Pensionat Paradiset

Titel Pensionat Paradiset

Originaltitel Pensionat Paradiset

År 1937

Längd 79 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Weyler Hildebrand

Skådespelare Thor Modéen, Julia Caesar, Nils Ericson

Relaterade: