Persona

Bergman på sitt allra mest kompromisslösa humör

Elisabeth Vogler har allt hon önskar sig: hon är en framgångsrik skådespelerska, lycklig i sitt äktenskap och mor till en son. Men efter en föreställning av Elektra har hon plötsligt upphört att tala. I övrigt helt frisk har hon valt att gå in i tystnaden. Hon svarar inte på frågor och tilltal, tystnaden är hennes mask. Tillsammans med en sköterska, syster Alma, bosätter hon sig i en isolerad stuga på en ö. Där kommer de två kvinnorna så nära att deras identiteter sakta börjar glida mot och in i varandra.

Ingmar Bergman (1918 - 2007) tillhör filmhistoriens mest inflytelserika regissörer. Han inledde sin karriär på teatern men det dröjde inte länge innan han gjorde sin första film. Han regidebuterade med Kris (1946) och fick sitt stora  internationella genombrott med Sommarnattens leende (1955). Under 50- och 60-talet var han, tack vare filmer som Det sjunde inseglet, Smultronstället, Jungfrukällan, Tystnaden, Vargtimmen och Persona för att nämna några, mer eller mindre synonym med europeisk arthouse-film. Bergmans  sista stora film, Fanny och Alexander (1984), gav honom en tredje Oscar för bästa utländska film (de andra två var för Jungfrukällan och Såsom i en spegel). Ingmar Bergman dog 2007 och lämnade efter sig en imponerande samling filmer och pjäser.

TriArt tycker: Utbränd, med dubbelsidig lunginflammation och akut penicillinförgiftning började Ingmar Bergman skriva på det som skulle bli hans 27:e film och en av filmhistoriens mest hudlösa filmupplevelser. Bibi Andersson och Liv Ullman (i sitt första samarbete med Bergman) är mästerliga i huvudrollerna och ger filmen en oöverträffad närvaro. Personas febriga nerv gör den till en av Bergmans mest fascinerande verk.

Enligt Ingmar Bergman gick finansieringen som han äskade hos SF:s Kenne Fant ganska smärtfritt:
"Hör du, du?" sade jag, "kunde du tänka dig att hålla undan litet personal åt mig i slutet av juli, och att vi tog och engagerade Liv Ullmann och Bibi Andersson och att du kunde lägga ut de pengarna och sen eventuellt debitera över kostnaderna på nästa film om det inte blir någon film." Kenne Fants rimliga fråga efter denna begäran var vad filmen skulle handla om och jag svarade: "Ja, det handlar om en som snackar och en som tiger och så jämför de händer och så blandar de ihop sig med varandra.'Jaha', sa Kenne." Jag sa: "Det blir en väldigt liten film så den kan nog bli hemskt billig." Kenne ställde upp helhjärtat. Det ska jag aldrig glömma."

Persona

Titel Persona

Originaltitel Persona

År 1966

Längd 85 min

Länder Sverige

Undertexter Engelska

Språk Svenska

Regissör Ingmar Bergman

Skådespelare Bibi Andersson, Gunnar Björnstrand, Liv Ullmann

Producenter Lars-Owe Carlberg

Manus Ingmar Bergman

Utanför TriArt Thomas Elsaesser om Persona, Persona på ingmarbergman.se, Olivier Assayas om Persona

Relaterade: