Pola X

I Pola X tar Leos Carax i för allt vad han är värd. De visuella uttrycken och känslostormarna är större än någonsin. Överarbetat i vissa ögon, smaskig Carax i andras.

Pola X bygger en roman av Herman Melville och handlar om en ung och framgångsrik författare. Han träffar en mystisk kvinna som hävdar att hon är hans sedan länge försvunna syster. Trots detta inleder de en relation där också den dominerande mamman spelar en viss roll. X står för att inspelningsmanuset var den 10:e versionen.

Leos Carax (f 1960 och heter egentligen Alexandre Oscar Dupont) började som kortfilmsregissör och filmkritiker på 70-talet. Hans debut Boy meets girl 1984 blev symbolen för en ny fransk filmgeneration. 1986 kom hans andra spelfilm Ont blod med en viss Juliette Binoche i huvudrollen. Carax stora kommersiella genombrott kom med De älskande på Pont-Neuf. Inspelningen var dock komplicerad och omöjliggjorde för Carax att göra film på många år. Hans comeback blev Pola X 1999, som sågades av kritiken och blev sviken av publiken. Han återvände till filmen efter många år med Holy Motors där bl a Kylie Minogue, Eva Mendes och Denis Lavant har huvudrollerna.

TriArt tycker: Pola X är kanske inte helt lyckad som helhet, men ändå intressant för att det just är Carax som står för regin. Filmen är fylld av passion, känslor och laddade uttryck. Ibland fungerar det mycket bra, men ofta känns den överbelastad. Det är trots invändningarna en modern film med höga ambitioner, väl värd att se om man vill fördjupa sig i Carax personliga filmvärld.

Pola X

Titel Pola X

Originaltitel Pola X

År 1999

Längd 134 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Leos Carax

Skådespelare Guillaume Depardieu, Yekaterina Golubeva, Catherine Deneuve mfl

Relaterade: