Polis

Temperament är ordet som bäst beskriver denna snutfilm om en grupp poliser som måste tillhöra några av de mest passionerade som någonsin skildrats på film. Polis prisades välförtjänt med juryns stora pris vid Cannesfestivalen 2011.

En enhet inom den parisiska polisen arbetar uteslutande med brott mot barn. De gör allt från att jaga pedofiler och barnporr, till att slå ned på ligor som använder barn som tiggare. En fotograf tar uppdraget att skildra deras arbete och blir snart engagerad i både polisarbetet och människorna hon tänkt sig gestalta. Frankrike har en tradition av bra snutfilmer, från 40-talets film noir till dagens socialrealistiska polisdramer. Polis tillhör definitivt den senare riktningen och står sig väl i jämförelse med en lysande genrekusin som Xavier Beauvois Ung snut. De två filmerna bär också gemensamt att det inte är kriminalintrigen som är kärnan, utan de fint utmejslade personporträtten och skildringen av polisgruppen, kamratskapen och kärleken dem emellan – samt slitningarna.

Regissören Maïwenn är skådespelare i grunden och har setts i filmer som Det femte elementet och slasherfilmen Switchblade Romance, men på senare tid har hon koncentrerat sig på regi. Polis är hennes tredje film och definitiva genombrott.

TriArt tycker: Nervig och engagerande socialrealism av finaste märke, kryddat med humor och ett utomordentligt ensembleskådespeleri över hela linjen, såväl av vuxna som barn.

 

Polis

Titel Polis

Originaltitel Polisse

År 2011

Längd 127 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Maïwenn

Skådespelare Karin Viard, Joey Starr, Marina Foïs

Relaterade: