A Prairie Home Companion

Robert Altmans svanesång är ett härligt kaos fyllt av hjärta, humor och vemod.

"A Prairie Home Companion” är ett radioprogram av den gamla skolan. Inspelat live i en gammal teater har det underhållit lyssnare under generationer. Men nu har de nya ägarna beslutat att det ska läggas ned och husbanden gör sig redo för ett sista program. Minnen, relationer och konflikter kommer upp till ytan och mitt i alltihop dyker en mystisk kvinna upp och väcker säkerhetschefens intresse …

Robert Altman (1925 - 2006) inledde sin filmkarriär som manusförfattare. Han sålde sitt första manus – Bodyguard (1948) - till RKO. Under 50- och 60-talet jobbade han mest med TV-projekt. Det stora genombrottet kom inte förrän 1970 och M*A*S*H. Han befäste sitt rykte med en rad kritikerhyllade filmer som till exempel McCabe & Mrs. Miller (1971), The Long Goodbye (1973) och Nashville (1975).  Under 80-talet höll han en något lägre profil, men blåste nytt liv i karriären med Spelaren 1992 och Short Cuts (1993). Hans handlag med skådespelare och en svärtad humor går som en röd tråd genom hans omfattande produktion. En auteur av den äldre stammen vars filmer växer med åren.

TriArt tycker: Altman får en lika imponerande som namnkunnig ensemble att lysa. Det är flamsigt, sorgligt, roligt och påhittigt. Ett filmiskt kaos där spelglädjen lyser igenom hos alla inblandade.

Bonustrivia: På grund av Altmans ålder och hälsa så tvingade försäkringsbolaget honom att anställa en standby-regissör som skulle kunna ta över om något hände. Det var ingen annan än Paul Thomas Anderson, vilket säger en del om Altmans status.

A Prairie Home Companion

Titel A Prairie Home Companion

Originaltitel A Prairie Home Companion

År 2006

Längd 106 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska, Engelska

Regissör Robert Altman

Skådespelare Meryl Streep, Lily Tomlin, Woody Harrelsson, Kevin Kline, John C Reilly, Lindsay Lohan, Tommy Lee Jones

Relaterade: