Prövningen

Med ett slipat, moraliskt drama befäster Mungiu sin ställning som en av Europas just nu allra främsta filmskapare.

Läkaren Romeo Aldea har velat ge sin dotter Eliza de bästa förutsättningarna. Planen är att hon med sina toppbetyg ska studera utomlands efter studenten, men med bara slutproven kvar blir Eliza brutalt överfallen. För omskakad för att kunna prestera på topp sätts hela hennes framtid på spel. Romeo vet att det finns sätt att lösa situationen, men de leder honom in i en snårig labyrint av byråkrati, lögner, tjänster och gentjänster - allt för att ge Eliza den chans han själv aldrig tog.

Cristian Mungiu (f.1968) debuterade med den bitterljuva Occident 2002. Men det var hans andra film -  4 månader, 3 veckor och 2 dagar (2007)  - som blev det stora internationella genombrottet. Han följde upp med att regissera en av berättelserna i episod-filmen Skrönor från de gyllene åren (2009) innan han gjorde Bortom bergen (2012) som prisades för bästa manus på Cannes filmfestival. Även nästa film Prövningen (2016) var uttagen till huvudtävlan i Cannes och den här gången resulterade det i ett regipris till Mungiu.

TriArt tycker: Smart och välspelat drama om etik och moral i ett korrupt samhälle. Mungiu är en mästare på att skapa spänning i det vardagsnära och levererar en lika hård som empatisk smocka mot ett dysfunktionellt samhälle.

 

Prövningen

Titel Prövningen

Originaltitel Bacalaureat

År 2016

Längd 128 min

Länder Rumänien

Undertexter Svenska

Språk Rumänska

Regissör Cristian Mungiu

Skådespelare Adrien Titieni, Maria-Victoria Dragus, Lia Bugnar, Malina Manovici

Producenter Cristian Mungiu

Manus Cristian Mungiu

Relaterade: