Råttfångaren

Lynne Ramsays bistra debut är en uppväxthistoria som är lika visuellt slående som hårdkokt. Feelbad i sin allra finaste form.

Glasgow, 1973. Sopåkarna strejkar vilket har orsakat stora berg av skräp och avfall där råttorna trivs utmärkt. Det är här 12-årige James tillbringar sina dagar och gömmer sig när pappan är på fyllan. Ett bråk med en annan kille från grannskapet slutar i tragedi och lämnar James ensam, fylld av skuldkänslor och alldeles för uppskrämd för att berätta vad som har hänt.

Lynne Ramsay (f.1969) gjorde sig ett namn redan med sitt avslutningsarbete på filmskolan, kortfilmen Small Deaths, som vann Juryns pris i Cannes 1996. Långfilmsdebuten Råttfångaren och uppföljaren Morvern Callar infriade förväntningarna och befäste Lynne Ramsays plats som en av de mest intressanta brittiska regissörerna i sin generation. Efter Morvern Callar tog det dock nio år innan We Need To Talk About Kevin dök upp på biograferna. En av orsakerna till det långa uppehållet sägs vara att Ramsay hade långt gångna planer på att göra The Lovely Bones. En roman vars framgångar tyvärr väckte Hollywood med stort H:s intresse och det blev istället Peter Jackson som rodde hem projektet. Men man kan fortfarande leka med tanken hur den filmen hade blivit med Lynne Ramsay bakom spakarna. Vår gissning är att den hade blivit smutsigare.

TriArt tycker:  Råttfångaren är både stilsäker och gripande. William Eadie är lysande i en historia vars mörka inramning lättas upp av syrlig humor och - faktiskt - värme. 

Råttfångaren

Titel Råttfångaren

Originaltitel Ratcatcher

År 1999

Längd 89 min

Länder Storbritannien

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Lynne Ramsay

Skådespelare Tommy Flanagan, Mandy Matthews, William Eadi

Relaterade: