Åke och hans värld

Allan Edwall tar sig an Bertil Malmbergs barnboksklassiker och levererar en melankolisk skröna om den ädla konsten att förstå livet och människorna som befolkar det.

1929. Åke är sex år och bor i en mindre stad. Pappan är stadens läkare och har sin mottagning i hemmet. Här finns även kusin Anne-Marie som har schizofreni. I Åkes värld finns dessutom kompisen Kalle Nubb, Bergströms son Lill-Jonke, hans piprökande farmor, skomakare Ebenholtz och paret Olsson. En brokig samling människor som alla spelar en viktig roll i Åkes försö att förstå hur tillvaron fungerar …

Allan Edwall (1924 – 1997) tillhör sveriges mest folkkära och mångsidiga skådespelare. Det stora publika genombrott kom genom rollen som drängen Carlsson i Hemsöborna (1966) och sedan har han gjort otaliga roller på den teater och film. Han skrev även manus och regisserade en handfull filmer. De mest kända är förmodligen Åke och hans värld (1984) samt Mälarpirater (1987). Han hade även en framgångsrik karriär som vissångare och författare.

TriArt tycker: Allan Edwall blandar vemod och humanism i en familjeklassiker som fortfarande värmer gott i hjärtat.

Åke och hans värld

Titel Åke och hans värld

Originaltitel Åke och hans värld

År 1984

Längd 99 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Allan Edwall

Skådespelare Martin Lindström, Loa Falkman, Gunnel Fred, Stellan Skarsgård, Alexander Skarsgård

Manus Allan Edwall