Resan till Melonia

Shakespeares Stormen filtrerad genom Per Åhlins mästerliga penna är lika finurlig som underhållande.

Välkommen till den vackra ön Melonia. Här bor trollkarlen Prospero med sin dotter Miranda, albatrossen Ariel, trädgårdsmästaren Caliban och deras vänner. En båtresa därifrån ligger den sotsvarta ön Plutonia, här styr fabrikörerna Slug och Slagg med järnhand. I deras vapenfabriker hålls barn som slavar. När Ariel upptäcker att Slug och Slagg är på väg till Melonia framkallar hon en storm som sänker fartyget de reser med. Men Slug och Slagg överlever och driver i land på Melonia tillsammans med fripassageraren Ferdinand – ett av barnen från Plutonias fabriker.

Per Åhlin (f. 1931) har varit en av sveriges ledande filmanimatörer sedan slutet av 60-talet. Han biodebuterade 1964 med förtexterna till Svenska ords Svenska bilder. Han fortsatte sedan samarbetet med Hasse & Tage på I huvet på en gammal gubbe (1968 ) och Tage Danielsson på Åhlins kanske mest kända verk Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (1975). Dunderklumpen kom 1974 och blev snabbt det årets mest sedda film med över 400 000 biobesökare. Året därpå vann Åhlin vann en specialguldbagge för sin ”djupt självständiga animation”. Han vann även en guldbagge fnågra år senare för Resan till Melonia (1989). Åhlins produktionsbolag PennFilm har varit en viktig plantskola för en stor del av Sveriges animations-skrå.

TriArt tycker: Det finns få (någon?) animatörer som kan ge så mycket liv och uttryck till sina figurer som Per Åhlin. I kombination med ett klassiskt äventyr fyllt av både svärta och lekfullhet blir resultatet inte annat än fantastiskt!

"Bara att se en stillbild från Resan till Melonia är som att sätta tänderna i en den mest delikata av madeleinkakor. När jag ser Per Åhlins lika detaljrika som fantasieggande bilder växer hela filmen fram inne i mitt huvud. Åter slåss Kapten Julgransfots skepp mot havets allt mer våldsamma vågor och den vackraste av alla Ariel flyger högt över oss. Resan till Melonia är en film som vägrar att åldras och vi får alla känna oss alldeles lagom små i dess sällskap." - Eva Esseen

Resan till Melonia

Titel Resan till Melonia

Originaltitel Resan till Melonia

År 1989

Längd 104 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Per Åhlin

Skådespelare Allan Edwall, Hans Alfredsson, Olle Sarri, Ernst Günther

Producenter Klas Olofsson, Katinka Farago

Manus Per Åhlin, Karl Rasmusson

Relaterade: