Rom, öppen stad

Robert Rosselinis kraftfulla drama blev startskottet för den italienska neorealismen och har med tiden blivit en av filmhistoriens mest inflytelserika filmer.

Filmad i hemlighet och under knappa förhållanden fånga Rom öppen stad stämningen i det ockuperade Italien med både nerv och närhet. Handlingen utspelar sig kring människor som på ett eller annat sätt påverkas av motståndsrörelsen och dess fiender.

Roberto Rosselini (1906 – 1977) inledde sin karriär som dokumentärfilmare. Hans första spelfilm La nave bianca kom 1942 och följdes året efter av U pilota ritorna och Uoma Dalla Croce som tillsammans utgör hans ”Fascisttrilogi”. Men det var Rom öppen stad som blev det stora internationella genombrottet, en film som kom att bli en stark influens på både den franska nya vågen och den amerikanska independentfilmen.

TriArt tycker: En klassiker som har åldrats med värdighet. Man kan redan här ana den sentimentala sidan av Rosselini, men nerven och närheten är omöjlig att värja sig emot. Det är bara att instämma i Jean-Luc Godards sammanfattning av den moderna filmhistorien ”Alla vägar bär till Rom öppen stad”

Rom, öppen stad

Titel Rom, öppen stad

Originaltitel Roma, Citta aperta

År 1945

Längd 105 min

Länder Italien

Undertexter Svenska

Språk Italienska

Regissör Roberto Rosselini

Skådespelare Aldo Fabrizi, Anna Magnani, Marcello Pagliero

Utanför TriArt BFI förklarar Neoralism

Relaterade: