Roy Andersson kortfilmspaket

Roy Anderssons tidiga filmer är en humanistisk återblick på en svunnen tid.

Besöka sin son (1967)
En träffsäker skildring av hur en ung man tar emot sina föräldrar i sin studentlägenhet

Hämta en cykel (1967)
En finstämd betraktelse över morgonbestyren hos ett ungt trevande kärlekspar.

Lördagen den 5/10 (1968)
Vi följer en ung man under ett dygn där han träffar sin mor, sin flickvän och sina vänner.

Någonting har hänt (1987)
Roy Anderssons film om AIDS inleddes som ett beställningsverk från Socialstyrelsen som skulle vara upplysande, energigivande, leda till debatt och intresse att ta till sig informationen samt inte mins motverka panik- och ångesttillstånd.


Roy Andersson (f. 1943) arbetade som regiassistent åt Bo Widerberg på Ådalen 31 och hann göra några uppmärksammade elevfilmer innan han, vid 27 års ålder, fick sitt stora genombrott med En kärlekshistoria. Man kan ana det redan i debuten, men det var först i sin andra film Giliap som Roy Andersson på allvar började utveckla det bildspråk som han har slipat på sedan dess. Efter att ha gjort en rad uppmärksammade reklamfilmer, startade Roy Andersson sitt eget produktionsbolag - Studio24. 1991 inledde han Göteborg Filmfestivals stafettfilmsprojekt med kortfilmen Härlig är jorden som gav en fingervisning om vad som komma skulle. 2000 återvände Roy Andersson till långfilmsformatet med den vackert surrealistiska Sånger från andra våningen. Filmen blev uttagen till tävlan i Cannes, där den belönades med Juryns specialpris. Den tog sedan även storslam på Guldbaggegalan. Sju år senare kom Du levande som också den fick sin premiär på Cannesfestivalen. 2014 avslutade han trilogin med En duva satt på en gren och funderade på tillvaron som blev den första svenska film som belönades med Guldlejonet i Venedig.

TriArt tycker: Roy Andersson första små filmer visar en regissör med en väl utvecklad känsla för att fånga människor och stämningar i sin samtid.  En mästare i vardande.

Titel Roy Andersson kortfilmspaket

Längd 98 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Roy Andersson

Skådespelare Maud Backeus, Lars Karlsten, Kajsa Wilund, Pierre Bené, Monica Lööf, Bernt Hedberg

Manus Roy Andersson

Relaterade: