Ruben Östlund kortfilmspaket

Ruben Östlund har de senaste åren etablerat sig som en av de mest spännande regissörerna med ett skarpt öga för de mänskliga beteendet. I ett paket presenterar vi nu tre av hans bästa kortfilmer. Mycket nöje!

Låt dom andra sköta kärleken

Låt dom andra sköta kärleken gjorde Ruben Östlund under sitt andra utbildningsår på Högskolan för fotografi och film. Regissören filmar själv sina kompisar i killgänget som börjar splittras. Plötsligt är det som om det saknades någonting i deras liv och kamratkrets.

Scen nr: 6882 ur mitt liv

Det är midsommarafton och Martin har spanat in en hög bro som han vill hoppa ifrån. Full av förväntan tar han med sig sina polare för att göra slag i saken. Kortfilmen var först tänkt som en del i De ofrivilliga och användes för att övertyga filmkonsulenten om långfilmsprojektet.

Händelse vid bank

I filmen skildras hur två personer utför ett misslyckat bankrån - ett sceneri som utspelar sig i en enda tagning och med över 96 personer och skådespelare minutiöst koreograferade framför kameran. Händelse vid bank är en studie i hur vi som människor agerar och reagerar på det oväntade.
 Utgångspunkten är en verklig händelse som Ruben Östlund och filmproducenten Erik Hemmendorff bevittnade. Händelse vid bank belönades med Guldbjörnen vid filmfestivalen i Berlin.

Ruben Östlund (f.1974) inledde sin karriär under 1990-talet med att filma sina vänners skidstunts i Alperna. 2004 långfilmsdebuterade han med Gitarrmongot. 2008 premiärvisades De ofrivilliga på Cannes filmfestival och satte Ruben Östlund på den internationella filmkartan. Han följde upp med kortfilmen Händelse vid bank som belönades med en Guldbjörn på Filmfestivalen i Berlin 2010. Nästa långfilm, Play, premiärvisades också i Cannes och belönades senare med bland annat Nordiska rådets filmpris och Guldbaggar för bästa Regi och bästa foto. I Turist fortsätter han studera det mänskliga beteendet och tar sin karakteristiska stil ytterligare ett steg i humorns riktning. Filmen slog rekord på Guldbaggegalan 2015 genom att ta hem hela sex baggar – Bästa film, Bästa regi, Bästa manliga biroll, Bästa manus, Bästa foto och Bästa klippning,

Ruben Östlund kortfilmspaket

Titel Ruben Östlund kortfilmspaket

Originaltitel Ruben Östlund kortfilmspaket

År 2010

Längd 52 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Ruben Östlund

Relaterade: