The Salesman

Asghar Farhadis Oscarvinnare är ett laddat moraldrama av högsta klass!

Emad och Rana tvingas lämna sin lägenhet och flytta in i en tillfällig bostad i Teherans centrala delar. En händelse som är knuten till den nya bostadens förre ägare kommer dock upp till ytan och förändrar det unga parets liv lika drastiskt som dramatiskt.

Asghar Farhadi (f.1972) tog examen på filmskolan i Teheran 1998. Efter några år på Iransk TV långfilmsdebuterade han 2003 med Raghs dar ghobar som möttes av fina recensioner i hemlandet. Efter hans andra film Beautiful City började Farhadi uppmärksammas på filmfestivaler världen över. 2009 vann han Silverbjörnen i Berlin för sin Darbarey Elly och det slutgiltiga genombrottet kom 2011 med Nader och Simin – En separation. Filmen prisades bland annat med en Oscar och en Guldbagge för bästa utländska film.

TriArt tycker: Ett lika stilfullt som intrikat drama om heder, hämnd och våld. Att det hänger en filmaffisch från Ingmar Bergmans Skammen i parets sovrum är ingen slump. Asghar Farhadi tog hem sin andra Oscar för The Salesman. Välförtjänt är bara förnamnet.

 

The Salesman

Titel The Salesman

Originaltitel Forushande

År 2016

Längd 124 min

Länder Iran, Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Persiska

Regissör Asghar Farhadi

Skådespelare Taraneh Alidoosti, Shahab Hosseini, Babak Karimi

Producenter Asghar Farhadi, Alexandere Mellet-Guy

Manus Asghar Farhadi

Relaterade: