Sånger från andra våningen

Roy Anderssons mästerliga comeback är en svensk klassiker av det mer egensinniga slaget.

En tjänsteman avskedas, en vilsen invandrare attackeras på en trafikerad gata, en trollkarl misslyckas i ett trollerinummer. Mitt i allt detta står Karl, täckt i sot från resterna av sin möbelaffär som han har eldat upp för att få ut försäkringspengarna. Det är många som kommer att få svårt att sova i natt ...

Roy Andersson (f. 1943) arbetade som regiassistent åt Bo Widerberg på Ådalen 31 och hann göra några uppmärksammade elevfilmer innan han, vid 27 års ålder, fick sitt stora genombrott med En kärlekshistoria. Man kan ana det redan i debuten, men det var först i sin andra film Giliap som Roy Andersson på allvar började utveckla det bildspråk som han har slipat på sedan dess. Efter att ha gjort en rad uppmärksammade reklamfilmer, startade Roy Andersson sitt eget produktionsbolag - Studio24. 1991 inledde han Göteborg Filmfestivals stafettfilmsprojekt med kortfilmen Härlig är jorden som gav en fingervisning om vad som komma skulle. 2000 återvände Roy Andersson till långfilmsformatet med den vackert surrealistiska Sånger från andra våningen. Filmen blev uttagen till tävlan i Cannes, där den belönades med Juryns specialpris. Den tog sedan även storslam på Guldbaggegalan. Sju år senare kom Du levande som också den fick sin premiär på Cannesfestivalen. 2014 avslutade han trilogin med En duva satt på en gren och funderade på tillvaron som blev den första svenska film som belönades med Guldlejonet i Venedig.

TriArt tycker: Man anade vart det skulle ta vägen redan i kortfilmen Härlig är jorden, men få var beredda på skärpan och tyngden i Roy Anderssons surrealistiska mästerverk när den äntligen hade premiär. 46 bilder som andas både ilska och medmänsklighet inlindat i en stor dos vässad humor.

Sånger från andra våningen

Titel Sånger från andra våningen

Originaltitel Sånger från andra våningen

År 2000

Längd 98 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Roy Andersson

Skådespelare Lars Nordh, Stefan Larsson, Bengt CW Carlsson

Relaterade: