Sängfösaren

Med Sängfösaren återvänder Chabrol till sin kritik av samhällets borgerlighet och dess moraliska och livsmässiga instängdhet. Med sedvanlig briljans återskapar han det förtätade, psykologiska dramat.

I Sängfösaren upptäcker Jeanne att hon är född på samma sjukhus, samma dag som sonen till den berömda pianisten André Poloski. Hon hävdar att det skett en förväxling och att hon egentligen är Andrés dotter. Hon tar kontakt med Poloski och börjar ta pianolektioner hos honom. Något som snart utvecklas till ett suggestivt triangeldrama, där även Poloskis fru blir inblandad.

Claude Chabrol (1930 - 2010) började som filmkritiker på den legendariska filmtidskriften Cahiers du Cinéma, bland annat tillsammans med Eric Rohmer. Hans debutfilm från 1958, Vännerna, tillhör den nya franska vågens allra viktigaste filmer. Chabrol var det psykologiska dramats mästare. Ett ständigt återkommande tema var hans starka kritik av borgerligheten och dess moral.

TriArt tycker: Sängfösaren är ett skickligt berättat drama där Chabrol har samlat gräddan av franska skådespelare, med Isabelle Huppert och Jacques Dutronc i centrum.  Tillsammans med Chabrols känsla för instängda miljöer och rum skapar de en oroande och manipulerande illusion av borgerlighetens livslögner.

Sängfösaren

Titel Sängfösaren

Originaltitel Merci pour le chocolat

År 2000

Längd 99 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Claude Chabrol

Skådespelare Isabelle Huppert, Jacques Dutronc, Anna Mouglalis

Relaterade: