Sanningen

Deneuve och Binoche briljerar som mor och dotter.

Fabienne, en legendarisk och smått självcentrerad fransk filmstjärna, ska precis ge ut sin självbiografi. Något skeptisk flyger hennes dotter, tillsammans med man och barn, in från New York till barndomshemmet i Paris för att fira moderns utgivning. De har inte setts på länge och återföreningen mellan mor och dotter övergår snabbt till konfrontation.

I sin första långfilm inspelad utanför Japan förenar Kore­-eda de franska legenderna Catherine Deneuve och Juliette Binoche i ett ljuvligt och lätt skruvat familjedrama fullt av den värme, skärpa och ödmjukhet som blivit Kore-­edas signum.

Juliette Binoche tände den första gnistan till det här projektet. Vi hade känt varandra en tid när hon kom till Japan 2011 och föreslog att vi en dag skulle göra något tillsammans. Så inledningsvis vill jag uttrycka min respekt och tacksamhet till henne. Både Juliette och Catherine Deneuve har bidragit med tankar kring manuset och väckt det till liv.Jag måste också lyfta fram Catherine Deneuve lite extra. Hon klagade aldrig på de plötsliga ändringarna i manus utan behöll alltid skådespelarglädjen intakt. Att ha min film i hennes filmografi – lika prestigefylld som fransk filmhistoria självt! – är för  mig både en källa till stolthet och ängslan. Under filminspelningen var Catherine förtjusande, glad och busig och hela teamet förtrollades av henne. Om en frisk fläkt av glädje och frihet blåser genom Sanningen är det för att Catherines och Juliettes charm och godhet genomstrålar filmen från början till slut. Sanningen är resultatet av det hårda arbete och det förtroende som mina skådespelare och mitt team gav mig. Jag hoppas att den glädje jag kände under inspelningen avspeglas på duken och att åskådaren lämnar salongen med samma känsla. Jag ville göra en film som inte bara var allvarlig utan också hjärtlig, där drama och komedi samexisterar, precis som i det verkliga livet.” – Kore­eda Hirokazu

Kore-­eda Hirokazu (f.1962) började sin filmiska bana med att göra dokumentärer för TV. 1995 långfilmsdebuterade han med Maborosi som prisades vid Venedigs filmfestival. Efter det har Kore-­eda haft en stadig produktionstakt och med filmer som Efter livet, Barnen som inte fanns, Still Walking, Sådan far, sådan son, Systrarna och nu senast Guldpalmenvinnaren Shoplifters räknas han till Japans främsta filmskapare. Som familjeskildrare med ett absolut gehör för mänskliga relationer är han en värdig arvtagare till den japanska mästaren i genren – Yasujiro Ozu.

 

Sanningen

Titel Sanningen

Originaltitel La Vérité

År 2019

Längd 107 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Engelska, Franska

Regissör Hirokazu Kore-eda

Skådespelare Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Ethan Hawke, Ludivine Sagnier

Producenter Muriel Merlin, Miyuki Fukuma, Matilde Incerti

Manus Hirokazu Kore-eda

Relaterade: