Sauls son

Lászlo Nemes Oscarvinnare visar förintelsens fasor ur en ny synvinkel.

Saul är fånge i nazisternas dödsläger i Auschwitz. Mot små, tillfälliga fördelar hjälper han lägerpersonalen att hålla det omänskliga utrotningsmaskineriet igång. Bland annat forslar han bort kroppar som gasats ihjäl. Det är där han upptäcker kroppen av en pojke som han misstänker kan vara hans son. Förkrossad ger han sig ut i lägret för att hitta en rabbi som kan ge pojken en riktig begravning.

Lászlo Nemes (f. 1977) är född i Ungern, men växte upp i Frankrike.  När han var 26 återvände han till Ungern och gjorde sin första kortfilm – Türelem (2006). Samtidigt studerade han regi på Tisch School of Arts i New York. Han trivdes inte på skolan och hoppade av efter ett år. Istället kontaktade Lászlo regissören Béla Tarr och erbjöd honom sina tjänster. Det ledde till att han fick jobbet som regiassistent åt Tarr under inspelningen av A londoni férfi (The Man from London). Efter ytterligare två prisade kortfilmer långfilmsdebuterade Lászlo Nemes 2015 med Sauls son som bland många andra priser plockade hem en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film.

TriArt tycker:  Sauls son är en i alla bemärkelser gastkramande filmupplevelse, så intensiv och närvarande att den nästan ger illusionen av att vara utan klipp. De starka adjektiven är många. Klaustrofobiskt, gripande och synnerligen angelägen är några.

 

Sauls son

Titel Sauls son

Originaltitel Saul fia

År 2015

Längd 107 min

Länder Ungern

Undertexter Svenska

Språk Ungerska

Regissör Lászlo Nemes

Skådespelare Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn

Relaterade: