Scener ur ett äktenskap

Äktenskapsskildringen som orsakade rusning till de svenska familjerådgivarna

OBS! Ej svensk text

Johan och Marianne har varit gifta i tio år och har två döttrar. Han är 42 år och docent vid psykotekniska institutionen. Hon är 35 år och advokat med familjerätt som specialitet. De redovisar glättigt sin familjelycka för en journalist som gör hemma hos-reportage. Några veckor senare avslöjar Johan för Marianne att han har blivit förälskad i en annan och vill skiljas.

Det tog två och en halv månad att skriva de här scenerna, det tog ett vuxet liv att erfara dem.” – Ingmar Bergman

Ingmar Bergman (1918 - 2007) tillhör filmhistoriens mest inflytelserika regissörer. Han inledde sin karriär på teatern men det dröjde inte länge innan han gjorde sin första film. Han regidebuterade med Kris (1946) och fick sitt stora  internationella genombrott med Sommarnattens leende (1955). Under 50- och 60-talet var han, tack vare filmer som Det sjunde inseglet, Smultronstället, Jungfrukällan, Tystnaden, Vargtimmen och Persona för att nämna några, mer eller mindre synonym med europeisk arthouse-film. Bergmans  sista stora film, Fanny och Alexander (1984), gav honom en tredje Oscar för bästa utländska film (de andra två var för Jungfrukällan och Såsom i en spegel). Ingmar Bergman dog 2007 och lämnade efter sig en imponerande samling filmer och pjäser.

TriArt tycker: En av de mest intima och utlämnande filmerna ur Bergmans 70-talsproduktion och hans kanske mest direkta succé. Det mest sedda avsnittet i TV-serien, det näst sista, sågs av 3,5 miljoner svenskar eller nästan halva landets befolkning. Liv Ullmann och Erland Josephson är fantastiska i huvudrollerna och agerar skickligt ut hela det register av komplexa och motstridiga känslor som ryms i ett förhållande. Mästerligt!

Scener ur ett äktenskap

Titel Scener ur ett äktenskap

Originaltitel Scener ur ett äktenskap

År 1974

Längd 169 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Ingmar Bergman

Skådespelare Erland Josephson, Gunnel Lindblom, Jan Malmsjö, Liv Ullmann

Producenter Lars-Owe Carlberg

Manus Ingmar Bergman

Utanför TriArt Jannike Åhlund om Scener ur ett äktenskap

Relaterade: