Searching for Sugar Man

Uttrycket ”att verkligheten överträffar dikten” har sällan varit mer passande än här. Historien om artisten Sixto Rodriguez är lika lysande som osannolik.

Rodriguez hade låtarna, utseendet och allt pekade på en spikrak karriär mot stjärnorna. Men skivförsäljningen tog aldrig fart. Inte i USA. I Sydafrika däremot spred sig musiken tack vare en kopierad kassett över hela det Apartheid-söndrade landet. Plattan Cold Fact växte till en anti-etablissemangsklassiker och blev en samlingsfaktor för apartheidmotståndet bland de vita. Men vem var artisten som låg bakom? Rykten om att Rodriguez tagit sitt eget liv på scen börjar spridas. Till sist bestämmer sig två Sydafrikanska musikälskare att ta reda på vad som verkligen hände.

Malik Bendjelloul (1977-2014) första steg i filmbranschen var som barnskådespelare i TV-serien Ebba och Didrik. Han arbetade sedan bland annat som journalist för SVT:s Kobra innan han långfilmsdebuterade med den hyllade Searching For Sugar Man. En debut som belönades med både Guldbagge och Oscar för bästa dokumentär.

TriArt tycker: Det finns en känsla av mockumentär över Searching For Sugar Man, historien är helt enkelt lite för bra. Men den ÄR sann. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta av en snygg feelgood-dokumentär om ett osannolikt livsöde och ett fantastiskt soundtrack!

 

Searching for Sugar Man

Titel Searching for Sugar Man

Originaltitel Searching for Sugar Man

År 2012

Längd 86 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Malik Bendjelloul

Medverkande Sixto Rodriguez, Steve Segerman, Dennis Coffey

Relaterade: