Silver City

En obegåvad guvernörskandidat får under en reklamfilmsinspelning plötsligt en död kropp på kroken. Det är upptakten till Silver City som både är ett myllrande mordmysterium och en politisk satir över dagens USA. Bakom kameran står den egensinnige John Sayles, mannen bakom filmer som Lone Star, Limbo och Sunshine State.

Silver City utspelar sig i Colorado och tar sin början när den obegåvade guvernörskandidaten Dickie Pilager (Chris Cooper) står och fiskar under en reklamfilmsinspelning och plötsligt får en död kropp på kroken. För att undvika skandal tar hans slipade PR-ansvarige Chuck Raven (Richard Dreyfuss), snabbt hand om situationen och anlitar sedan privatdetektiven Danny O'Brien (Danny Huston) för att ta reda på vad som hänt. Dannys undersökning leder till en riktig härva av korruption och miljöskandaler som inbegriper allt från makthavare och lobbyister till journalister och illegala invandrare.

”All likhet mellan figurerna i Silver City och verkliga personer i Bush-administrationen är oundviklig”, varnade Sayles i förordet till det publicerade manuset.

För manus och regi står John Sayles (f. 1950) som länge varit känd som en av den amerikanska independentfilmens stora namn. Han började sin karriär på Roger Cormans b-filmsbolag och gjorde sig ett namn 1980 med debuten The Return of the Seacaucus 7. Bland hans många filmer märks även Lianna, Lone Star, Limbo, Passion Fish och City of Hope.

TriArt tycker: John Sayles levererar en lika välriktad som syrlig känga åt den politiska samtiden i allmänhet och George Bush i synnerhet. Kanske inte Sayles mest subtila film, men en av de mest underhållande.

Silver City

Titel Silver City

Originaltitel Silver CIty

År 2004

Längd 128 min

Länder USA

Språk Engelska

Regissör John Sayles

Skådespelare Chris Cooper, Danny Huston, Maria Bello

Relaterade: