Skammen

"Det finns ingenting att säga. Ingenstans att gömma sig. Inga ursäkter, inga undanflykter. Bara en stor skuld. En stor smärta. En stor rädsla."

Eva och Jan lever på en ö i havsbandet. På radion hör de sprakiga rykten om att invasionsstyrkor har landstigit. I takt med att bomberna börjar falla förlorar moral och mänsklighet snabbt sin betydelse …

Ingmar Bergman (1918 - 2007) tillhör filmhistoriens mest inflytelserika regissörer. Han inledde sin karriär på teatern men det dröjde inte länge innan han gjorde sin första film. Han regidebuterade med Kris (1946) och fick sitt stora  internationella genombrott med Sommarnattens leende (1955). Under 50- och 60-talet var han, tack vare filmer som Det sjunde inseglet, Smultronstället, Jungfrukällan, Tystnaden, Vargtimmen och Persona för att nämna några, mer eller mindre synonym med europeisk arthouse-film. Bergmans  sista stora film, Fanny och Alexander (1984), gav honom en tredje Oscar för bästa utländska film (de andra två var för Jungfrukällan och Såsom i en spegel). Ingmar Bergman dog 2007 och lämnade efter sig en imponerande samling filmer och pjäser.
 
TriArt tycker: Bergmans kanske mest uttalat politiska film, inspirerad av grymheterna som rapporterades från det då pågående kriget i Vietnam, är en kall skildring av vilka svek vi är kapabla till när det handlar om överlevnad. Två år efter Persona och samma år som Vargtimmen levererar han ett intensivt relationsdrama som är omöjligt att värja sig emot.

Skammen

Titel Skammen

Originaltitel Skammen

År 1968

Längd 103 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk svenska

Regissör Ingmar Bergman

Skådespelare Gunnar Björnstrand, Liv Ullmann, Max von Sydow, Sigge Fürst

Producenter Lars-Owe Carlberg

Manus Ingmar Bergman

Relaterade: