Skepp till Indialand

Komplicerade far och son-relationer i en film fylld av mordförsök, spänning och djup svartsjuka. Regissören? Jo, han heter Bergman.

Efter sju år på sjön återvänder Johannes hem. Det dröjer inte länge innan han möts av skuggor från sitt förflutna och börjar minnas. Fadern var skeppare på en bärgningsbåt och hade inte mycket till övers för sin puckelryggige son. I faderns ögon var sonen ingenting annat än en påminnelse om ett misslyckat liv och en av orsakerna till att han aldrig fått förverkliga sin dröm …  

Ingmar Bergman (1918 - 2007) tillhör filmhistoriens mest inflytelserika regissörer. Han inledde sin karriär på teatern men det dröjde inte länge innan han gjorde sin första film. Han regidebuterade med Kris (1946) och fick sitt stora  internationella genombrott med Sommarnattens leende (1955). Under 50- och 60-talet var han, tack vare filmer som Det sjunde inseglet, Smultronstället, Jungfrukällan, Tystnaden, Vargtimmen och Persona för att nämna några, mer eller mindre synonym med europeisk arthouse-film. Bergmans  sista stora film, Fanny och Alexander (1984), gav honom en tredje Oscar för bästa utländska film (de andra två var för Jungfrukällan och Såsom i en spegel). Ingmar Bergman dog 2007 och lämnade efter sig en imponerande samling filmer och pjäser.

Vid premiärvisningen, där också recensenterna närvarade, gick allt fel. Akter visades i fel ordning och det lät illa, vilket Ingmar Bergman beskriver i sin biografi Bilder.”Vi gick ut för att dränka sorgerna på ett ställe vid Katarinahissen och det är faktiskt den enda gången jag supit på mig så till den milda grad att jag inte minns ett enda smack. Jag vaknade av att tidningsbudet trampade på mig i en port på Artillerigatan. Jag tog mig ut på gatan och fick tag i en taxi och åkte direkt ut till Bromma. När jag kommer in i den lilla väntsalen, vem sitter inte där, välklädd, välluktande, fräsch och pigg, läsande morgontidningarna som alla innehöll fasansfulla avrättningar av min film, om inte Hasse Ekman och tillsammans med honom en Eva Henning, vacker som en daggkåpa. Själv luktade jag väl både det ena och andra, såg ut som fan och var ju själva bilden av det Stora Fiaskot. Jag satte mig i ena ändan av väntsalen och tänkte att måtte de inte upptäcka mig. Men Hasse kom fram till mig och sa 'Det var några jävla recensioner - men så var ju filmen inte så bra heller.' Det hade åtminstone varit bättre om akterna kommit i ordning, sa jag. 'Är du säker på det', sa han. Och så skrattade vi tillsammans. Så satt han där bredvid mig och det kändes faktiskt väldigt skönt."

TriArt tycker: Av naturliga skäl inte riktigt samma kaliber som regissören skulle leverera senare i karriären, men tajt och med en svärta som gör att historien har åldrats med imponerande värdighet.

Skepp till Indialand

Titel Skepp till Indialand

Originaltitel Skepp till Indialand

År 1947

Längd 98 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Ingmar Bergman

Skådespelare Holger Löwenadler, Birger Malmsten, Gertrud Fridh

Relaterade: