Skjut på pianisten

Francois Truffaut är på sitt allra mest lekfulla humör när han släpper lös Charles Aznavour i en oförutsägbar gangsterhistoria.

Charlie, en gång hyllad konsertpianist, är nu huspianist på en liten sylta i Paris. Plötsligt en kväll dyker Charlies kriminelle bror upp och berättar att han har lurat två andra skurkar och behöver hjälp. Motvilligt bestämmer sig Charlie för att ställa upp.

Francois Truffaut (1932 - 1984) inledde sin filmkarriär som 14-åring när han fick jobb som frispråkig kritiker på franska filmtidningen Cahiers du cinema. Han lämnade tidningen för att göra en av filmhistoriens mest inflytelserika regidebuter, den självbiografiska De 400 slagen som också blev startskottet för den Franska nya vågen. Med filmer som till exempel Jules et Jim, Till sista andetaget, Skjut på pianisten och Dag som natt befäste han sin plats i filmhistorien. Francois Truffaut dog av en hjärntumör 1984.

TriArt tycker: Charmig Franska nya vågen-klassiker fylld av idéer och infall. Kanske inte den viktigaste av Truffauts filmer, men definitivt en av de mest underhållande.

Skjut på pianisten

Titel Skjut på pianisten

Originaltitel Tirez sur le pianiste

År 1960

Längd 82 min

Länder Frankrike

Språk Franska

Regissör Francois Truffaut

Skådespelare Charles Aznavour, Marie Dubois, Michele Mercier

Utanför TriArt Intervju med Truffaut från 1973

Relaterade: