Skörheten

En djupt personlig berättelse om psykisk ohälsa skildrad med både humor och närvaro.

Trots att livet verkar vara på topp för filmskaparen Ahang Bashi, faller hon allt oftare och oförklarligt ner i djupa svackor av panikångest och depression. Med kameran som verktyg tar hon med tittaren på en omtumlande resa in i ångestens värld, en värld kantad av djupaste mörker men också av humor och glimtar av hopp. Med en hudnära självbiografisk precision får vi följa med från psykakuten och gruppterapin till de mest förtroliga samtalen, från de kvävande stunderna av total panik till de varmaste kärleksfulla gesterna. Och inte minst tillbaka i tiden, när en liten flickas flykt till Sverige satte djupa spår som ingen velat prata om.

Ahang Bashi (f. 1984) föddes i Iran, men flyttade till Sverige som 3-åring. 2011 gick hon ut Dramatiska Institutets dokumentärsfilmsutbildning där hon bland annat regisserade Paradiset och Randy Evaluates Sweden. Hennes filmer berör ofta frågor om identitet, utanförskap, migration och kärlek.

TriArt tycker: Ahang Bashi sätter sin panikångest i ett större sammanhang och skapar ett lika modigt som självutlämnande familjedrama. Sällan har panikångest skildrats med en sådan uppriktighet och nerv.

Skörheten

Titel Skörheten

Originaltitel Skörheten

År 2016

Längd 75 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Persiska, Svenska

Regissör Ahang Bashi

Medverkande Ahang Bashi, Oranus Dabestani, Mahmood Bashi

Producenter David Herdies

Manus Ahang Bashi

Relaterade: