Snön på Kilimanjaro

Avskedande och ett brutalt rån är avstampet när Robert Guédiguian tar sig an solidaritet och förskjutna värderingar på sitt eget, högst personliga, vis.

Michel och Mari-Claire är fortfarande förälskade efter 30 års äktenskap. De är politiskt aktiva och står upp för sina värderingar också när Michel blir avskedad. Men när två maskerade män bryter sig in i deras hem, binder och rånar dem så blir verkligheten en annan. Speciellt när de får reda på vem som ligger bakom rånet …

Robert Guédiguian (f. 1953) studerade sociologi i Paris när han började intressera sig för filmmediet. Men det är i födelsestaden Marseille som alla hans filmer utspelar sig sedan debuten Dernier été (1981). Den röda tråden i Guédiguians filmskapande är djup social förankring samt ett nära samarbete med skådespelarna Jean-Pierre Daroussin och Ariane Ascaride.

TriArt tycker: Robert Guédiguan är på hemmaplan på fler sätt en ett när han låter sina favoritskådespelare göra upp med frågor som vad verklig solidaritet och egoism egentligen kostar. Resultatet är jordnära, mänskligt och mycket sevärt.

Snön på Kilimanjaro

Titel Snön på Kilimanjaro

Originaltitel Les neiges du Kilimandjaro

År 2011

Längd 100 min

Länder Frankrike

Språk Franska

Regissör Robert Guédiguian

Skådespelare Jean-Pierre Daroussin, Ariane Ascaride, Gerard meylan

Relaterade: