Spelets regler

Spelets regler betraktas som en av de största franska filmklassikerna. Det är en svidande satir över den härskande samhällsklassens dubbelmoral och maktmissbruk. Samtidigt är den en briljant uppvisning i franskt ensemblespel med enastående rollprestationer som imponerar än i dag. Filmen förbjöds efter sin franska premiär 1939!

Kärleks- och persondramer, intriger och lögner som skapar konflikter över klassgränserna.  Spelets regler består just av att hålla modet och skenet uppe, att inte låta sig slås ner. Deltagarna måste dessutom försöka hålla sig till respektive klass, och är inte tillåtna att trampa över dessa. Men passionerna och dramerna är de samma bland både överklass och tjänstefolk. 

Jean Renoir föddes 1894 och var son till impressionistmålaren Auguste Renoir. Jean debuterade 1925 med La fille de léau och fick sitt stora genombrott året efter med Nana. I dessa tidigare verk försökte han göra film av impressionistiska konstnärsidéer. Han kännetecknas också av sitt starka sociala och samhällsengagemang. Jean Renoir dog 1979. Till hans främsta filmer räknas Människans lägre jag, Bodou flyter förbi, Den stora illusionen och Utflykt i det gröna tillsammans med Spelets regler.

TriArt tycker: Om man är intresserad av stor europeisk filmkonst från filmens tidigare år, så är Spelets regler ett nyckelverk. Renoirs förmåga att kombinera samhällskritik med lättsamt cinematografiskt handlag inom ramen för underhållande satir gör filmen till en njutning och en viktig referens till senare europeisk filmkonst.

Spelets regler

Titel Spelets regler

Originaltitel La regle du jeu

År 1939

Längd 112 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Jean Renoir

Skådespelare Marcel Dalio, Nora Gregor, Roland Toutain

Relaterade: