The Spirit of '45

Ken Loach vill ge ny kraft till gamla sanningar som att demokrati bygger på engagerade medborgare och att politik i grunden handlar om att vilja något.

Med avstamp i Labours jordskredsseger 1945 beskriver Ken Loach en tidsanda som andades framtidstro. Det rationaliserades, effektiviserades och investerades. Människor flyttade från löss och slum till kommunala bostäder med inomhustoalett. Sjukvården blev fri för alla. Men det var en utveckling som kom av sig. Loachs ilska över Thatchers utförsäljningspolitik och dagens individualism går inte att ta miste på. Men vad var det egentligen som hände med socialismen och dess storslagna planer?

Ken Loach har en av filmbranschens mest kompromisslösa meritförteckningar. En imponerande samling berättelser med en stor dos mänsklighet och lika mycket indignation över samhällets orättvisor. Från debuten Poor Cow med Terrence Stamp i en av huvudrollerna via Riff Raff med Robert Carlyle, Raining Stones med Ricky Tomlinson och Ladybird Ladybird med Crissy Rocks Silverbjörnsvinnande rollprestation till den Guldpalmsbelönade Frihetens pris med Cillian Murphy.

TriArt tycker: Ken Loach brinner för sitt ämne och låter röster komma till tals som inte hörs särskilt ofta. Oavsett var man står politiskt är det en angelägen historielektion som väcker en hel del frågetecken om i vilken riktning vårt samhälle utvecklas.

 

The Spirit of '45

Titel The Spirit of '45

Originaltitel The Spirit of '45

År 2013

Längd 94 min

Länder Storbritannien

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Ken Loach

Medverkande Winston Churchill, Tony Benn, Clement Attlee

Relaterade: