Still Walking

Hirokazu Kore-edas kanske personligaste film hittills är ett stillsamt men sylvasst familjedrama som drivs av små gester och giftiga bisatser.

Det har gått 15 år sedan Junpei dog, men familjen Yokoyama samlas fortfarande varje år för att minnas honom. Minnen avhandlas, traditioner och fasader hålls uppe. Men ju längre dagen går kryper de verkliga känslorna fram och invanda relationer ställs på sin spets.

Hirokazu Kore-eda (f. 1962) började sin filmiska bana med att göra dokumentärer för TV. Han hyllades stort för flera av dem och 1995 långfilmsdebuterade han med Maborosi som togs ut och prisades vid Venedigs filmfestival. Efter det har Kore-eda haft en stadig produktionstakt och med filmer som Efter livet, Barnen som inte fanns och Still Walking tillhör han Japans allra främsta filmskapare. Som familjeskildrare med ett absolut gehör för mänskliga relationer är han en värdig arvtagare till den japanska mästaren i genren - Yasujiro Ozu.

TriArt tycker: Träffsäker humor med ett bett som trots sin japanska inramning är svidande universellt.

"Kore-eda är en mästare på att skildra mänskliga relationer och Still Walking är kanske hans finaste stund hittills. Med små medel, ofta uttryckt i en blick eller en bisats, fångar han all den sorg, bitterhet, kärlek, glädje, brustna drömmar och förhoppningar som ryms i en familj. Ett mästerverk varken mer eller mindre." - Per Löwendahl

Still Walking

Titel Still Walking

Originaltitel Aruitemo Aruitemo

År 2008

Längd 115 min

Länder Japan

Undertexter Svenska

Språk Japanska

Regissör Hirokazu Kore-eda

Skådespelare Hiroshi Abe, Yui Natsukawa, Kazuya Takahashi

Relaterade: