Strejken

Den ryske filmpionjären Sergei Eisensteins långfilmsdebut är en filmhistorisk milstolpe som fortfarande sprakar av energi, ilska och nyfikenhet.

OBS! Endast engelsk text!

De anställda på ett järnverk arbetar under eländiga förhållanden. När en av dem anklagas för stöld och tar sitt liv får de andra nog och en vild strejk utbryter. Soldater och polis sätts in och det hela utmynnar i en blodig massaker. Strejken var ett beställningsverk från de Sovjetiska myndigheterna som ville fira 20-årsjubileet av 1905 års revolution. Filmen bröt ny mark, inte bara tack vare sin radikala klippteknik utan också genom att Eisenstein låter kollektivet vara hjälten istället för individen. Ett tema han utvecklade ytterligare i Pansarkryssaren Potemkin som han gjorde samma år.

Sergei Eisenstein (1898 – 1948) var en av de allra första filmteoretikerna och hade redan skrivit flera essäer om montage-tekniken innan han använde den i sin debut Strejken och uppföljaren Pansarkryssaren Potemkin som kom samma år. Filmerna hyllades runtom i världen, men på hemmaplan var det Staliniska styret inte lika imponerade och Eisenstein tvingades skriva flera artiklar där han tog avstånd från sina teorier till förmån för regeringens socialrealistiska doktriner. Inflytandet från hans filmer är tydliga än idag.

TriArt tycker: Energin i bildspråk och tempo gör att Strejken fortfarande engagerar. En visuellt påhittig klassiker vars filmhistoriska betydelse inte går att överskatta.

Strejken

Titel Strejken

Originaltitel Stachka

År 1925

Längd 82 min

Länder USSR

Språk Ryska

Regissör Sergei Eisenstein

Skådespelare Ivan Klyukvin, Alexander Antonov, Grigory Alexandrov

Relaterade: