Stromboli

Rossellinis och Bergmans första film tillsammans är lika kargt laddad som miljön den skildras i.

Karin, en lettisk flykting, flyr ett interneringsläger genom att gifta sig med fiskaren Antonio. Men hennes nya liv på den ogästvänliga vulkanön Stromboli blir inte vad hon har tänkt sig. Hon har svårt att komma in i det lilla samhället och vantrivs i sin ensamhet. När ett rykte sprids att hon har varit otrogen blir Antonio rasande och Karin flyr mot vulkanens topp.

Roberto Rosselini (1906 – 1977) inledde sin karriär som dokumentärfilmare. Hans första spelfilm La nave bianca kom 1942 och följdes året efter av U pilota ritorna och Uoma Dalla Croce som tillsammans utgör hans ”Fascisttrilogi”. Men det var Rom öppen stad som blev det stora internationella genombrottet, en film som kom att bli en stark influens på både den franska nya vågen och den amerikanska independentfilmen.

TriArt tycker: Den kommer förmodligen alltid att vara mest känd för vad som hände bakom kulisserna, men Stromboli förtjänar mer än så. 65 år efter premiären känns den fortfarande oväntat direkt och rakt på sak. Rossellinis osentimentala skildring av äktenskapet banade väg för en rad filmer, allt från Antonionis La Notte till Ingmar Bergmans Scener från ett äktenskap.

Stromboli

Titel Stromboli

Originaltitel Stromboli

År 1950

Längd 106 min

Länder Italien, Italien

Undertexter Svenska

Språk Italienska, Engelska, Engelska

Regissör Roberto Rosselini

Skådespelare Ingrid Bergman, Mario Vitale, Renzo Cesana

Relaterade: