Submarino

Thomas Vinterberg gör sin version av Jonas T Bengtssons roman och berättar en mörk historia om två bröder som växt upp på samhällets skuggsida. Filmen belönades med Nordiska rådets filmpris 2010.

Två bröder har växt upp med en alkoholiserad mamma och de delar mörka minnen från barndomen. Under åren som gått har de tappat bort varandra, när de möts igen kämpar båda med egna missbruk och det skuldfyllda minnet av en tredje bror som inte längre är i livet.

Thomas Vinterberg kom in på den danska filmskolan redan som 19 åring (och blev därmed skolans yngsta elev någonsin). Han skapade Dogma –manifestet tillsammans med Lars von Trier, Sören Kragh-Jacobsen och Kristian Levring. Vinterbergs bidrag – Festen – blev hans stora genombrott. 

TriArt tycker: Thomas Vinterberg lyckas med skicklig hand skapa bister hoppfullhet ur mänsklig och själslig misär. 

"Med nerv likt en thriller, mästerligt skådespeleri och en av de mest ömsinta far och son-relationer som skildrats på film har Thomas Vinterberg skapat en ångestladdad liten pärla. På en sällsynt svart botten målar han upp en misär utan dess like. En brutal berättelse som ur sitt mörker samtidigt skildrar mänsklig värme när den är som allra vackrast; i omsorgen mellan två bröder hårt präglade av missbruk och socialt arv, i kärleken mellan far och son trots usla förutsättningar och i det faktum att människor faktiskt behöver varandra. Ladda med näsdukar för något mer berörande får man leta efter!" - Elin Andersson

 

Submarino

Titel Submarino

Originaltitel Submarino

År 2010

Längd 110 min

Länder Danmark

Undertexter Svenska

Språk Danska

Regissör Thomas Vinterberg

Skådespelare Jakob Cedergren, Peter Plaugborg, Patricia Schumann

Relaterade: