Svält

Ingen kan tappa greppet om verkligheten som Per Oscarsson!

OBS! Ej textad

En ung författare flyttar efter en lång tids vistelse utomlands tillbaka till Norge och hemstaden Kristiania. Han försöker livnära sig på att skriva, men blir refuserad var han än vänder sig. Snart kan han inte längre betala hyran utan tvingas ut på gatan. I hans utmattade skick börjar fantasi och verklighet glida samman. Inte minst gäller det den vackra kvinnan som han sett på gatan.

Per Oscarsson vann skådespelarpriset i Cannes för sin insats. Kanske hans bästa i en imponerande karriär.

Henning Carlsen föddes 1927 i Aalborg i Danmark. Hans samlade verk av dokumentärer och socialrealistiska dramer har fått stor uppmärksamhet internationellt. Hans dokumentära trilogi De gamle, Familiebilleder och Ung tecknar ett porträtt av det danska samhället under 60-talets reformer. Mest känd är Svält, den första helskandinaviska produktionen, från 1966. Den är baserad på Knut Hamsuns självbiografi, som visades inom tävlan vid filmfestivalen i Cannes och Per Oscarsson vann priset för bästa huvudroll. Bland hans produktioner märks även Människor möts och ljuv musik uppstår i hjärtat, Klabautermannen, Balladen om den glada krogen och Dilemma

TriArt tycker: Svält är en intensiv enmansshow av Per Oscarsson fint uppbackad av Gunnel Lindblom, Henning Kristiansens suggestiva foto och Krzysztof Komedas effektiva score. Helt enkelt en jäkligt fin filmatisering av Hamsuns klassiska genombrottsroman.

Svält

Titel Svält

Originaltitel Svält

År 1966

Längd 106 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Henning Carlsen

Skådespelare Gunnel Lindblom, Per Oscarsson, Oswald Heimuth

Producenter Göran Lindgren

Manus Peter Seeberg

Relaterade: