Svart ängel

Svart ängel är en av Chabrols mest uppmärksammade 80-talsfilmer. Berättelsen är förlagd till andra världskriget, till en värld under ständigt hot om undergång och förintelse. Huvudrollsinnehavaren Marie, spelad av Isabelle Huppert, är en av de starka och revolterande kvinnor som så ofta förekommer i Chabrols filmer.

Svart ängel bygger på en sann historia som utspelar sig under andra världskriget i ett Frankrike ockuperat av Nazi-Tyskland. Marie är ensamstående med två barn. Hon hjälper en kvinna att göra illegal abort och inser att det är en verksamhet som kan hjälpa henne att överleva.

Claude Chabrol (1930 - 2010) började som filmkritiker på den legendariska filmtidskriften Cahiers du Cinéma, bland annat tillsammans med Eric Rohmer. Hans debutfilm från 1958, Vännerna, tillhör den nya franska vågens allra viktigaste filmer. Chabrol var det psykologiska dramats mästare. Ett ständigt återkommande tema var hans starka kritik av borgerligheten och dess moral.

TriArt tycker: Svart ängel är ett storartat, suggestivt psykologiskt drama där Chabrols kritik främst riktas mot borgerlighetens moral och konservatism. Visserligen utspelar den sig under andra världskriget, men är inte desto mindre en stark uppgörelse med det franska patriarkaliska samhället där Isabelle Huppert i sin roll som Marie vägrar att underordna sig.  Det är stämningsfullt, hotande och mycket gripande. Det är Chabrol i högform.

Svart ängel

Titel Svart ängel

Originaltitel Une affaire des femmes

År 1988

Längd 108 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Claude Chabrol

Skådespelare Isabelle Huppert, François Cluzet, Marie Trintignant

Relaterade: