Svart Venus

Couscous-regissören Abdellatif Kechiche målar upp ett trasigt människoöde när han berättar den plågsamma historien om Sartije Baartman – kvinnan som blivit själva symbolen för kolonialt övergrepp.

Sartije Baartman levde som slav i Sydafrika när hennes ägares bror fick idén att ta med henne till London för att visa upp henne inför publik. Hennes kroppsbyggnad fick dåtidens vetenskapsmän att dra mer eller mindre fantastiska slutsatser medan pöbeln nöjer sig med att fascineras av den ”vilda” afrikanska kvinnan. Efter den förnedrande föreställningen går hon hem och dövar sina känslor inför att behöva gå in i buren igen.

Abdellatif Kechiche (f.1960) föddes i Tunisien, men flyttade till Frankrike redan som sexåring. Filmkarriären inleddes som skådespelare innan han regidebuterade med Ett fritt land! 2000. Sju år senare kom Couscous, som blev hans internationella genombrott.

TriArt tycker: Abdellatif Kechiche värjer inte för att ställa obehagliga frågor, inte minst om vår egen tid. Yahima Torres är lysande i huvudrollen och ger välbehövligt liv och energi till en mörk men fascinerande historia.

Svart Venus

Titel Svart Venus

Originaltitel Vénus Noire

År 2010

Längd 159 min

Länder Frankrike

Språk Franska

Regissör Abdellatif Kechiche

Skådespelare Yahima Torres, Andre Jacobs, Olivier Gourmet

Relaterade: