Sven Klangs kvintett

En av svensk films allra finaste musikskildringar!

OBS! Ej svensk text

1958. Sven Klang, till vardags bilförsäljare, leder en liten dansorkester och engagerar en ny saxofonist, Lasse, som gör lumpen i stan. Lasse är musikaliskt överlägsen de andra och har spelat med berömda namn på Nalen i Stockholm. Han imponerar stort på de andra, men Sven är kallsinnig för nykomlingens idéer. Orkesterledaren har inget till övers för jazz utan vill ge publiken vad den vill ha, dansvänliga standardlåtar i konventionella arrangemang. Men för Lasse är musiken inte bara något man lirar, för honom är det ett sätt att leva.

Stellan Olsson (1936) tilldelades Chaplins debutpris för Oss emellan (1969) som han följde upp med Deadline (1971). Hans största framgång är dock Sven Klangs kvintett (1976) som bland annat tilldelades juryns specialguldbagge och Svenska filmkritikerförbundets pris. Hans senaste film är dramat Good Night Irene från 1994.

TriArt tycker: Det teatrala ursprunget kan kanske anas här och var, men slätas över med råge av en känslig tidsskildring och en levande charm som inte går av för hackor. (PL)

Sven Klangs kvintett

Titel Sven Klangs kvintett

Originaltitel Sven Klangs kvintett

År 1976

Längd 114 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Stellan Olsson

Skådespelare Henric Holmberg, Eva Remaeus, Jan Lindell, Christer Boustedt

Producenter Per Berglund

Manus Henric Holmberg, Ninne Olsson

Relaterade: