Swedenhielms

Den första filmatiseringen av Hjalmar Bergmans hyllade pjäs.

OBS! Ej svensk text

Swedenhielm är en gammal stolt adelssläkt som nu står på gränsen till konkurs. Deras framtid är helt beroende av att familjens överhuvud, den gamle fysikprofessorn Rolf Swedenhielm, belönas med Nobelpriset i Fysik. Men den spända väntan på nomineringen störs av mosterns storrengöring och rykten om olagliga penningtransaktioner.

Gustaf Molander (1888 - 1973) inledde sin filmkarriär med att skriva manus till bland annat Terje Vigen (1917), Herr Arnes Pengar (1919) och Erotikon (1920). Han regidebuterade med Bodakungen 1920 och tillhör våra mest produktiva och mångsidiga regissörer. Totalt hann han med 64 långfilmer varav Parisiskor (1928), Vi som går köksvägen (1932), Swedenhielms (1935), Intermezzo (1936), Rid i natt! (1942), Ordet (1943), Trots (1952) tillhör de mest kända. Gustaf Molander var chef för Dramatens elevskola mellan 1921 – 1926.

TriArt tycker: TV-versionen från 1961 med Edvin Adolphson i huvudrollen är kanske mer känd. Men Molanders filmatisering av Swedenhielms har åldrats fint och håller hög klass. Gösta Ekman gör sin Swedenhielm både elegant och värdig. Övriga skådespelarinsatser beskrevs kanske bäst av Robin Hood i Stockholmstidningen 1935 ” … Hans Swedenhielm är en fest för öga och öra, det blir fest bara han dyker upp på vita duken. Sigurd Wallén och Karin Swanström komma med starka insatser. Wallén har en liten roll -- procentaren Eriksson -- men når kanske ännu högre än i Karl Fredrik regerar. Karin Swanström är ojämnare, hon är mera en serie av träffsäkra episoder än en genomförd personlighet, men hennes sista scener höra till filmens glanspunkter. Hon kommer att bli populär i denna roll, som hon känt för.  Också Håkan Westergren är mycket bra -- hans friskhet och ledighet i replikerna märks särskilt tydligt i scenerna med Ingrid Bergman, som får för mycket instruktion för att vara sig själv. Man måste vara sig själv i film. Svarta fåret i familjen och filmen är Tutta Rolf. Hon kommer att bli hårt kritiserad. Delvis med rätt: hon är inte Swedenhielmare och aristokrat för två öre, hon är helt enkelt f. d. revyhopperskan Tutta. Dessutom ojämn. Man jag tror dock att filmen voro tråkigare utan henne. Hon är en färgklick som behövs.

Swedenhielms

Titel Swedenhielms

Originaltitel Swedenhielms

År 1935

Längd 92 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Gustaf Molander

Skådespelare Gösta Ekman, Ingrid Bergman, Tutta Rolf, Karin Swanström

Producenter Stellan Claesson

Manus Stina Bergman, Gustaf Molander

Relaterade: