Systrarna

En finstämd syskonhistoria med stort hjärta från Hirokazu Kore-eda

Systrarna Sachi, Yoshino och Chika bor tillsammans i Kamakura. När deras far, som de inte träffat på 15 år, plötsligt dör packar de sina väskor för att ta sig till begravningen. Där träffar de sin lilla halvsyster de aldrig tidigare mött och inser att hon lever ett ensamt liv. Efter en snabb överläggning erbjuder de sin nyfunna syster att komma att bo med dem. Ett beslut som kommer att förändra livet för alla inblandade.

Mästaren Hirokazu Kore-eda ger liv till Akimi Yoshidas serieroman och berättar en vackert finstämd syskonhistoria med stort hjärta. Systrarna tävlade på Cannes filmfestival 2015 och vann bland annat publikpriset på filmfestivalen i San Sebastian.

”Jag funderar på om inte tidens gång spelar huvudrollen i filmen – hur den binder samman det förflutna med det framtida. Det var med det här i bakhuvudet jag bestämde mig för att inte jobba upp och fokusera på de problematiska relationer som finns mellan rollfigurerna. Jag kände att det var fel väg att gå. Vad som verkligen intresserade mig var inte bara skönheten som finns i staden Kamakura utan även den accepterande attityd som finns i den här kuststaden och som omfamnar allt. Det finns något vackert i insikten att vi bara är små sandkorn som utgör delar av något större och att staden och tiden fortsätter även när vi är borta. Det var med det här perspektivet jag regisserade Systrarna." - Hirokazu Kore-eda

Hirokazu Kore-eda (f.1962) började sin filmiska bana med att göra dokumentärer för TV. Han hyllades stort för flera av dem och 1995 långfilmsdebuterade han med Maborosi som prisades vid Venedigs filmfestival. Efter det har Kore-eda haft en stadig produktionstakt och med filmer som Efter livet, Barnen som inte fanns, Still Walking och Sådan far, sådan son räknas han till Japans främsta filmskapare. Som familjeskildrare med ett absolut gehör för mänskliga relationer är han en värdig arvtagare till den japanska mästaren i genren - Yasujiro Ozu.

 

 

Systrarna

Titel Systrarna

Originaltitel Umimachi Diary

År 2015

Längd 128 min

Länder Japan

Undertexter Svenska

Språk Japanska

Regissör Hirokazu Kore-eda

Skådespelare Masami Nagasawa, Kaho, Suzu Hirose, Haruka Ayase

Utanför TriArt Kore-eda om Systrarna

Relaterade: