Tag mitt liv

Av Louis Malles tidiga filmer är Tag mitt liv en av de, om inte den, allra starkaste. Regissören har själv sagt att det var den första av hans filmer som han var 100-procentigt nöjd med och det är inte svårt att förstå varför.

Den alkoholiserade författaren Alain är i slutfasen sin rehabilitering. Hans terapeut anser sig inte längre behövas och ger Alain ett sista råd - bli sams med din fru. Alain är inte lika säker på att det är lösningen och leker istället med tanken på självmord. Bedrövad ger han sig ut för att se om livet fortfarande kan väcka några känslor hos honom.

Louis Malle började som skyddsling åt den legendariske undervattensfilmaren och äventyraren Jaques-Yves Costeau, men gick snart sin egen väg och blev en av filmhistoriens mest oförutsägbara och hyllade regissörer. Under sin över 40 år långa karriär hann han med att göra såväl dokumentärer, minimalistiska mästerverk och mer surrealistiska experiment. Men mest känd är han kanske ändå för sina känsliga filmer om barndomens rädslor och förvirring som till exempel Den första kärleken eller Vi ses igen, barn.

TriArt tycker: En av Louis Malles allra bästa. Mänsklig isolering har sällan skildrats med sådan vemodig klarsynthet och kraft. Tidlöst. 

Tag mitt liv

Titel Tag mitt liv

Originaltitel Le feu follet

År 1963

Längd 108 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Louis Malle

Skådespelare Maurice Ronet, Lena Skerla, Yvonne Clech

Relaterade: