Taikon

Ett djupgående porträtt av en av våra mest älskade författare och debattörer

De självbiografiska böckerna om Katitzi gjorde Katarina Taikon till en av våra mest lästa och älskade barnboksförfattare. En mindre känd sida av Taikons arbete är den kamp hon förde för romernas medborgerliga rättigheter i Sverige under 1960- och 70-talen. Genom unika bilder får vi följa ett fascinerande livsöde som gjorde ett tydligt avtryck på Sverige under åren då folkhemmet växte fram och en grupp lämnades utanför – romerna.
Journalisterna och författarna Lawen Mothadi och Gellert Tamas har med ett gediget arkivmaterial i botten skapat ett personporträtt som är lika angeläget som berörande.

"Länge var det väldigt tyst om Katarina Taikon, vilket är märkligt med tanke på vilken plats hon intog i det offentliga livet på 1960-talet, i kampen för romernas lika rättigheter. Och senare under 1970- och 80-tal som författare till den självbiografiska barnbokserien Katitzi, länge några av de mest utlånade barn-och ungdomsböckerna på svenska bibliotek.
Det här projektet började med Lawen Mohtadis bok om Katarina Taikon, Den dag jag blir fri, som kom ut 2012. När vi beslutade oss för att tillsammans gå vidare med en film var vår vision att teckna ett porträtt av såväl människan som aktivisten och författaren Taikon. Men också att sätta filmen i en vidare samhällelig kontext. Berättelsen om Katarina Taikon är också historien om Folkhemmets framväxt, där en grupp svenskar lämnades utanför – romerna.
Taikon är en film om flickan som föddes i ett tält, lärde sig läsa och skriva som 26-åring och kom att förändra Sverige för alltid. Det är inte för intet som hon kallats Sveriges Martin Luther King.
Med utgångspunkt i ett rikt arkivmaterial, rörligt såväl som stillbilder, skildrar vi ett av de mer fascinerande människoödena under 1900-talets Sverige. Familj, vänner och kolleger ger oss nära bilder, inte bara av Katarina Taikon, utan också det samhälle som hon slogs med, för och emot för att skapa lika möjligheter och villkor för en utsatt minoritet. Och skildringen av denna kamp förflyttar oss obarmhärtigt in i vår egen nutid, där romernas situation är en av de mest brännande frågorna på hela den europeiska kontinenten. " - Lawen Mohtadi, Gellert Tamas

Lawen Mohtadi är journalist, författare och förläggare. Hon har arbetat som reporter och programledare för en rad samhälls- och kulturprogram på Sveriges Radio, varit kritiker på Expressens och Göteborgs-Postens kultursidor och är i dag medarbetare på Dagens Nyheters kultursida. 2008-2011 var hon chefredaktör för tidskriften Bang. Hennes bok om Katarina Taikon, Den dag jag blir fri (Natur & Kultur 2012), fick stor uppmärksamhet och belönades med bland annat Sara Lidman-priset.

Gellert Tamas är dokumentärfilmare, författare och journalist. Hans böcker, däribland Lasermannen och De apatiska, har fått mängder med priser, översatts till mer än tio språk, hyllats och debatterats. Tamas dokumentär Lasermannen belönades med Kristallen för årets bästa dokumentär 2005 samt fick ett Hedersomnämnande vid Prix Europa. Samma år producerade han också dokumentärfilmen En annan dag, om livet för en svensk och thailändsk familj året efter tsunamikatastrofen. Tamas senaste dokumentärfilm är Fången – Dawit Isaak och tystnaden (2011, med Maria Magnusson)

TriArt tycker: Taikon är inte bara ett färgstarkt personporträtt utan en historiebeskrivning som klingar kusligt bekant i samtiden.

 

Taikon

Titel Taikon

Originaltitel Taikon

År 2015

Längd 94 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska, romani

Språk Svenska

Regissörer Lawen Mohtadi, Gellert Tamas

Medverkande Katarina Taikon, Rosa Taikon, Olof Palme

Relaterade: