Terrassen

Underhållning och politik går hand i hand när Ettore Scola låter den italienska skådespelareliten glänsa i samhällssatiren Terrassen.

Ettore Scola visar ännu en gång att han är en mästare på ensemblefilm. I Terrassen låter han åtta personer träffas, samtliga i en fas där livet håller på att förändras. I tillbaka- och framåtblickar lär vi känna en samling människor, deras relationer, kriser och livsdrömmar.   

Ettore Scola (f 1931) föddes i Trevicio, Avellino i Italien. Under 1970- och 80-talen betraktades Scola, tillsammans med Fellini och Taviani-bröderna som den främsta italienska regissören. Hans stora genombrott kom med den fantasifulla och underhållande Vi som älskade varandra så mycket 1974, som följdes tre år senare av mästerverket En alldeles särskild dag, och sedan av filmer som Natten i Varennes och Terrassen. Scola är en i alla bemärkelser politisk filmare, där sociala strukturer och orättvisor alltid står i centrum för berättelserna.

TriArt tycker: Scola styr med säker hand sin ensemble och levererar en tragikomisk historia med en syrligt politisk skärpa.

Terrassen

Titel Terrassen

Originaltitel La Terrazza

År 1980

Längd 124 min

Länder Italien

Undertexter Svenska

Språk Italienska

Regissör Ettore Scola

Skådespelare Vittorio Gassman, Ugo Tognazzi, Jean-Louis Trintignant

Relaterade: