Till min dotter

En kompromisslös studie i skräck - och hopp.

Medan bomberna regnar ned över Aleppo fortsätter journalisten Waad Al-Kateab att filma sitt liv. Det är ett brev till Sama, regissörens dotter som föds under brinnande krig. Familjen lever i de improviserade sjukhus där Samas pappa är läkare. Med en skoningslös närvarokänsla skildras krigets ofattbara vardag med allt vad det innebär med våld, död och hat. Men också humor, kärlek, och faktiskt, hopp.

Waad Al-kateab (f. 1991) flyttade till Aleppo för att studera ekonomi 2009. Två år senare, när det syriska inbördeskriget bröt ut, började hon arbeta som reporter för brittiska Channel4. De kommande fem åren dokumenterade hon sitt liv i Aleppo, vilket blev grunden till den hyllade Till min dotter (2019) som bland utsågs till bästa dokumentär på Cannes filmfestival, nominerades till en Oscar och vann en BAFTA. 2016 flydde Waad Al-kateab från Aleppo och bor nu i Storbritannien.

TriArt tycker: Sällan har ett krigets vardag fångats med en sådan skoningslös närvaro. En överlevnadskamp med starka bilder utan spekulation och ett vittnesmål som är lika smärtsamt som oundgängligt. Se den.

Titel Till min dotter

Originaltitel For Sama

År 2019

Längd 100 min

Länder Storbritannien, Syrien

Undertexter Svenska

Språk Arabiska

Regissör Waad Al-kateab

Medverkande Waad Al-kateab, Hamza Al-kateab, Sama Al-kateab

Producenter Waad Al-kateab

Relaterade: